Schrijf je eigen levenskunstdagboek

Als je wilt ontdekken hoe je schrijvenderwijs gelukkiger wordt

Op zoek in je eigen schatkist - AANBEVELING VAN JOSÉ FRANSEN

Een jaar lang schrijven naar aanleiding van de levenskunstthema’s van Anky

Als ik terugdenk aan een heel jaar schrijven naar aanleiding van jouw thema’s, en ook als ik terugblader in mijn klapper met de brieven rond de thema’s, dan word ik helemaal blij! Ik had mezelf geen beter cadeau kunnen geven.

Want wat was het leuk om elke week weer na te denken over het weekthema! Ik liep er mee rond, dacht er over na, praatte er met deze of gene over, en het thema vloeide soms ook weg in mijn werk en schrijfopdrachten. Als ik dan begon te schrijven, was dat in alle vrijheid, en met het plezier dat ik altijd weer kan ervaren als ik mijn gedachten onder woorden probeer te brengen. Het is heerlijk om te schrijven, dat wil zeggen: ik vind het heerlijk om te schrijven. Het thema gaf richting en diepte en via het thema kwam ik altijd wel weer uit bij mijn eigen grote levensthema’s in deze tijd van mijn leven.

Daarvoor Anky, wil ik je heel hartelijk danken! Ik heb er volop van genoten.

En ik wil het van harte aanbevelen aan andere mensen die jouw site bezoeken: schrijf over de thema’s van Anky’s levenskunstspel. Laat je leiden door de vragen op de kaarten, door de teksten op de site, en door wat je zelf tegenkomt als je begint te denken en ervaren over het thema van de week. Elk thema herbergt een schat, en als je de discipline op durft te brengen om het ene thema na het andere te verkennen, ben je eigenlijk bezig met het onderzoek naar je eigen schatten. Ik geloof in een schatkist zowel in onszelf als om ons heen. Overal zijn ze voor het oprapen: mooie gedachten, troostrijke en inspirerende woorden, lieve gebaren, ondersteunende verhalen, mooie herinneringen. En als je de woorden kunt vinden om daar vorm aan te geven, geef je jezelf een prachtig geschenk.

Door het schrijven en het vormgeven van je eigen gedachten, groei je. Zo ervaar ik het tenminste.

Dus: schrijf, schrijf, schrijf! Vind je eigen vorm. Schrijf in je dagboek en maak er tekeningen bij. Schrijf brieven naar je tante of naar een lieve vriendin (liefst een die ver weg woont). Of maak elke week een collage bij het thema en schrijf daar een gedicht bij. Zoek citaten in kranten en tijdschriften, maak foto’s, doe gewoon waar je blij van word en geef zo vorm aan je eigen leven. Het maakt blij, het brengt in balans, het troost en helpt.

José Fransen

 


 

Weet dat ik iedere week uitkijk naar het thema.
Het reist met me mee ook al schrijf ik er niet altijd over.
In haar mailtje van vorige week sprak Anky de hoop uit dat de thema's, citaten en filmpjes inspirerend zouden werken. Nu ..... dat weet ik wel zeker. Eerlijk gezegd komt het er bij mij niet iedere keer van om te schrijven. Maar door het lezen van het thema en de vragen in me op te nemen, merk ik dat ik me met het thema verbind. Het is iedere keer een oase voor me die me de ruimte biedt om me te verbinden met mijn ziel.
Wat ik ook wel eens doe is mezelf vragen welk thema speelt en dan pak ik dat thema erbij en ga erover schrijven. Schrijven werkt voor mij - heb ik ervaren - veel beter als ik behoefte heb aan verbinding met mezelf dan gaan zitten mediteren. Met mijn pen maak ik de reis naar binnen en ontdek daar welke schatten er op mij liggen te wachten. Anna
AnnaIk heb heel veel aan het levenskunstdagboek schrijven gehad, er zijn hele mooie dingen uitgekomen waar ik normaal niet bij stil zou staan.
Elke week heb ik trouw geschreven en als ik klaar ben ga ik het nog weer eens nalezen samen met mijn man.
Alles lijkt in het leven zo vanzelfsprekend maar als je je bewust wordt van de mensen en dingen om je heen kan je meer genieten en dankbaar zijn.
En dat ben ik het laatste jaar gaan doen en het voelt echt goed mede dankzij deze schrijf cursus. Dus Anky, ik wil je heel erg bedanken voor deze mooie cursus.
Ria

 Je hebt echt een wonder bedacht, want elke keer schrijf ik na afloop van een thema-week over het kaartje en steeds, echt steeds, is er die week iets met dat thema gebeurd....
Wat je de ether inslingert, komt er altijd weer uit. Op de een of de andere manier. Dat heb ik zeker nu geleerd. Dus ook nu lijkt het mij een leuke week met een tere snaar. Het klinkt ook wel een beetje eng, maar ik zie het vol vertrouwen tegemoet.
Dank je wel.
Maaike

 


Ik, die er van overtuigd was niet te kunnen schrijven, heb een start gemaakt met mijn levenskunstdagboek. Wat een mooie nieuwe ervaring is dit!
Ik ontdekte dat het voor mij heel fijn is om te beginnen met een korte meditatie (ook al een nieuw fenomeen in mijn leven). De woorden vloeien dan als vanzelf uit mijn pen.
Wel merk ik dat ik hiervoor echt tijd moet inplannen, tijd voor mezelf.
Tijd voor het inzichtelijk maken van mijn gevoelens, even stilstaan en emoties diep doorleven... Heerlijk!
Helga

 


Heerlijk elke week het nieuwe thema bekijken. Heerlijk dat de thema's zo gelijk blijken te lopen met waar ik mee bezig ben, er lijkt elke week wel weer iets bijzonders te gebeuren en ik merk dat het me een stuk lichter maakt daarover te schrijven. Ben vol verwachting over alle veranderingen die ik nog ga meemaken. In ieder geval is het me duidelijk dat alles in beweging komt. Echt fijn om daar een heel jaar mee te kunnen spelen.
Joan